Menopauza i promene na koži koje je prate

Starenje kože usled pojave menopauze povezano je sa hormonskim nedostatkom i ustvari je deo hroološkog starenja kože. Manifestacije ove vrste starenja su postepene i sa velikim inter-individualnim varijacijama poput:

  • suvoće kože
  • smanjena otpornost kože
  • pojave starosnih pega i poremećaj pigmentacije
  • gubitak sjajnog tena
  • slabljenje lica i vrata , promene u predelu vilice
  • gubitak čvrstoće i elastičnosti
  • vaskularni poremećaji

Ovi znaci su uglavnom povezani sa pojavom alopecije (gubitak kose) i oštećenja noktiju. Koža postaje veoma suva, može se javiti neprijatno zatezanje i svrab nakon umivanja i tuširanja, nabira se, menja teksturu i boju. Štaviše, tokom perioda perimenopauze možemo videti znake relativnog hiperandrogenizma (akne, gubitak kose) usled gubitka hormonalne ravnoteže između androgena, estrogena, progesterona.

Ove promene na koži koje se pojave tokom menopauze ukazuju na zavisnost kože od hormona i mogu uticati na psihičko i emotivno stanje žene koje se manifestuje smanjenjem samopoštovanja, javlja se nemir i nezadovoljstvo. Ove vrtse hormonalnih poremećaja naglašavaju znake unutrašnjeg i foto-indukovanog starenja kože.

Faktori koji utiču na spoljašnje starenje kože, nastaju usled faktora spoljašnje okoline, koji se često nazivaju i ekspozomi – čine oko 70% starenja. U ove faktore sapadaju: sunce, konzumiranje duvana, alkohola, različite dijete, poremećaj sna, stres, i zagađenje spoljašnje sredine. Mogu se uočiti različite promene i u epidermalnom ali i u dermisalnom (dubljem) sloju kože. Uočava se usporena aktivnos ćelija a samim tim promene se ogledaju u svim strukturama kože.

Koncept tretmana kože u periodu menopauze

Ovi tretmani se često nude pod pojmom “Pro – age” a podrazumevaju pojam prihvatanja sopstvenih godina i da je to “obično” tj. uobičajeno doba i sastavni je deo starenja kože u celini kao i organizma. Tako su i tretmani Pro-age uobičajeni a trebaju da utiču na pojačavanje cirkulacije, da podstiču proizvodnju kolagena i pomažu u podizanju i definisanju kontura lica dajući čvršći izgled kože. Tu spadaju mezoterapija, radiotalasi, kiseonik tretman, svetlosna terapija, masaža lica, biorevitalizacija…

Mnogo je poznatih brendova koji nude proizvode sa klinički dokazanim efektima upravo na populaciji žena koje su u menopauzi. Ženama se nudi jedan vid blagostanja pa su neke kompanije reč i pojam anti-age, transformisale u „pro-age“ sugerišući nam da je ovo jedna potpuno normalna pojava kod svih. Mnogi od ovih proizvoda nude upravo senzorni pristup u kome ima i jedne vrste holizma. Tako se tretmani više ritualno, modifikuju se kako bi klijent tokom tretmana uživao, bez osećaja bola, napetosti i neprijatnosti. Tretmani su obojeni prijatnim mirisima, izvode se u prijatnom ambijentu gde je klijent centar dešavanja i prepušten uživanju. Prijatan zvuk muzike, visok kvalitet kozmetičkih proizvoda, masaža, maske… zažmurite i uživajte u našem posebnom delu za profesionalne anti – age spa tretmane lica. Kontinuiranom negom i brigom o svojoj koži kroz osećaj zadovoljstva postiže se efekat podmlađene, osvežene i blistave kože. Priuštite sebi i svojoj koži trenutke opuštanja.

Depilacija kao nametnuta norma ili higijenska potreba
LED svetlosna terapija
Close Moja korpa
Close Lista želja
Close Pregledali ste
Close
Close
Kategorije