Mikrodermoabrazija VS hemijski piling

Mikrodermoabrazija i hemijski piling spadaju u grupu tretmana čiji je primarni cilj piling kože. Međutim i jedan i drugi tretman imaju dodatne benefite kao i određene nedostatke. Zato ćemo analizirati koje su to razlike kako bi lakše razumeli ove tretmane a samim tim i lakše napravili pravi izbor.

Oba tretmana su popularna već duže vreme. Poboljšavaju teksturu i izgled kože, promovišu proces obnavljanja kože.

Mikrodermoabrazija:

 • neinvazivan postupak bez krvarenja i oštećenja kože;
 • koristi se specijalizovani uređaj koji je na bazi vakuma u kombinaciji sa nastavcima koji blago pilinguju najpovršniji rožasti sloj kože;
 • tretman je bezbolan;
 • ne zahteva period oporavka;
 • efikasan u pogledu glačanja površine kože, poboljšava teksturu kože, smanjuje dubinu bora, promoviše svež i podmlađen izgled;
 • potrebno više tretmana za postizanje intezivnijih rezultata.

Hemijski piling:

 • predstavlja primenu hemijskih rastvora;
 • ovi rastvori mogu biti blaži ili jači pa samim tim hemijski piling može biti površinski ali može delovati duž svih slojeva kože;
 • što je prodiranje hemijskog rastvora dublje dramatičnije su promene u pogledu rezultata ali i u pogledu reakcije kože i perioda oporavka;
 • može se javiti fino perutanje do ljušćenje u listovima, produženo crvenilo, neprijatno zatezanje, svrab;
 • period oporavka kože zavisi od vrste i inteziteta delovanja hemijskog pilinga;
 • što je hemijski piling jači to je veći broj dana između narednog tretmana;
 • hemijski piling se primenjuje u lečenju akni, hiperpigmentacija, ožiljaka, za podmlađivanje kože, ujednačavanje boje tena.

Da sumiramo.

 1. Razlika je u dubini delovanja. Mikrodermoabrazija isključivo deluje površinski za razliku od hemijskih pilinga koji mogu delovati i na dublje slojeve kože u zavisnosti od vrste i jačine primenjenog hemijskog rastvora.

2. Hemijski piling može dati intezivnije, uočljivije i dugotrajnije rezultate.

Teži problemi kože poput ožiljaka ili pigmentacija mogu se rešiti hemijskim pilinzima.

3. Mikrodermoabrazija ne zahteva period oporavka, ne čini kožu fotoosetljivom, nema crvenila, perutanja, koža nakon tretmana nije osetljivija.

4. Mikrodermoabrazija se može koristiti i leti.

5. Intezivniji rezultati sa jednim tretmanom mogu se postići hemijskim pilingom dok je kod mikrodermoabrazije neophodno tretman ponoviti više puta.

6. Mikrodermoabrazija se ne koristi kod upaljenih akni.

Ovo su najznačajnije razlike, a izbog će najviše zavisiti od problema koje koža ima, željenih rezultata i najvažnije od toga šta je preporučio vaš strukovni estetičar za negu kože ili dermatolog.

Moj favorit i obavezan tretman pre mora i nakon mora jeste mikrodermoabrazija naročito za osobe kod kojih se javlja kako klijenti to najčešće kažu „osip“. Tj kada dolazi do zatvaranja pora i javljanja zatvorenih komedona i malih vezikulica, gnojnog sadržaja. To su obično masne kože kod kojih usled sunca, slane vode, preparata za sunčanje, pojačanog znojenja dolazi do pogoršanja.

Ukoliko ste taj slučaj obavezno pre mora uradite tretman mikrodermoabrazije. Bićete oduševljeni kako će koža biti lepa tokom letovanja.

Sada tokom zime pravi je izbor hemijski piling naročito ukoliko vas muče ožiljci, pigmentacione fleke, oslabljen tonus kože. Takođe hemijski pilinzi pobljšavaju prirodni vlažeći faktor kože, utiču na sintezu kvaliteta i ukupno poboljšavaju njen izgled. Priuštite sebi minimu 4 tretmana hemijskim pilingom tokom zime.

Članak pripremila

Milica Ignjatović

strukovni kozmetičar estetčar specijalista medicinske estetike

 

Sheet maske
Synergy Lift ball
Close Moja korpa
Close Lista želja
Close Pregledali ste
Close
Close
Kategorije