Depilacija kao nametnuta norma ili higijenska potreba

Novi ideali lepote današnjeg ženoskog tela jeste telo bez dlaka.

U poslednje dve decenije dlake su za žene postale nepoželjan detalj na telu. Od početka 21. veka istraživanja pokazuju da veliki broj žena uklanja veći deo dlaka sa svog tela. Standard lepote nameće da kosa mora biti bujna a da su sve ostale dlake nepoželjne. Gusta, duga i dobro negovana kosa je simbol lepote, mladosti, vitalnosti i privlačnosti. Nasuprot bujnoj kosi maljavost na telu simbolizuje nisku higijenu, nemarnost, ružnoću. Otuda nije čudo što se u poslednjih par decenija industrija za izradu preparata i aparata za uklanjanje dlaka ubrzano razvija. Tako se vrlo često na društvenim mrežama, časopisima, tv emisijama reklamiraju različite tehnike odstranjivanja dlaka poput brijanja, primena krema, pinceta, voskova, šećerne paste, elektrolize, svetlosne epilacije i lasera.

Kao odgovor na ovaj nametnuti model 2014. godine javlja jedan novi trend među poznatim ličnostima koji je započela Cameron Diaz u svojoj knjizi „Body Book“ gde promoviše prirodan izgled i kritikuje potpunu depilaciju intimneregije. U martu iste godine na dan žena francuski časopis „Libération“ objavljuje članak sa naslovom „feministkinje svih vrsta“ gde pojam svih vrsta ukazuje na one sa dlakama ili bez dlaka intimne regije. Tekst prate šaljive slike žena sa bujnim perikama umesto stidnih dlaka. Serija fotografija Rhiannon Schneiderman imala je za cilj da ohrabri žene da se ponose svakim delom svog tela. Ovom stavu pridružili su se i drugi poput Madone slikajući se sa maljama ispod pazuha kritikujući industriju lepote.

Empowering Pubic Hair Photography : Lady Mane (trendhunter.com)

Kako su različiti pogledi naših klijenata po pitanju maljavosti ali svakako velika većina naročito mlađih žena uklanja dlake sa intimne regije važno je znati: koža imtimne regije je nežna i jako osetljiva, malje na ovoj regiji je štite, smanjuju trenje i sprečavaju prodor bakterija i drugih patogena koji mogu izazvati infekcije.
Ove dlake se javljaju u pubertetu i simbol su polne zrelosti. Količina i debljina dlaka u ovoj regiji varira od osobe do osobe. Preterana maljavost intimne regije može biti izraženija ukoliko postoji povišen nivo testosterona. Ukoliko ženska osoba ima povišen nivo testosterona javljaju se i drugi problemi poput neredovnog ciklusa, pojačane maljavost i na drugim delovima tela poput lica. U ovom slučaju neophodno je konsultovati lekara specijalistu koji će dati adekvatn savet i potrebnu terapiju. Depilacija u ovom slučaju može biti previše bolna a epilacija možda neće dati željene rezultate.
Poptuno uklanjanje stidnih dlaka voskom je najčešći metod i često se ova vrsta depilacije nudi kao intimna ili Brazilska depilacija ali se određeni broj ljudi opredeljuje i za brijanje ili skraćivanje dlaka. Nezavisno od metode uklanjanjanja dlaka najčešće komplikacije koje se mogu javiti su: povrede, osip, infekcije, folikulitis, može doći do pojave apcesa (promena nastaje prilikom rasta dlake u dubljim slojevima kože, javlja se infekcija a manifestuje se crvenilom, bolom i otokom).
Kako bi se prevenirale ove neželjene pojave važno je znati. Dobra higijena je veoma važna za bilo koju metodu uklanjanja dlaka, poželjno je da se higijena obavi neposredno pre postupka depilacije jer sam postupak smanjuje mogućnost pojave infekcije.

Visoke higijenske norme u salonu smanjuju mogućnosti prenosa infekcija. Zbog toga je preporučeno koristiti hladni vosak, šećernu pastu i topli vosak bez pretapanja. Za intimnu depilaciju prednost imaju specijalizovani voskovi za depilaciju intimnih delova. Ovi voskovi imaju nižu tačku topljenja kako ne bi davali osećaj vreline pri nanošenju i imaju moć da uklanjaju i jako kratke dlačice što smanjuje broj ponavljanja.

Ukoliko se dlake uklanjaju voskom nije poželjno da bude većeg broja ponavljanja jer to može dovesti do povređivanja kože, topli vosak mora biti čist iz posebne topilice i baca se nakon primene kako bi se sprečio prenos infekcija. Nije preporučljivo koristiti voskove koji se pretapaju i više puta koriste. Depilacija uklanja dlaku iz korena nakon čega ostaje mikro povreda na koži koja predstavlja ulaz za infekcije. Redovna i dobra higijena u salonu je jako važna, visoke higijenske norme smanjuju mogućnosti prenosa infekcija. Pored toga jako je važna i lična higijena klijenta nakon depilacije. Preporučuje se primena posebnih kupki za intimnu regiju ili maramica.
Posebnu pažnju nezi kože pre i nakon depilacija moraju posvetiti dijabetičari jer zbog njihove osnovne bolesti i smanjene reakcije imunog sistema skloni su infekcijama kože i sluzokože poput streptokokne infekcije. Njima se preporučuje izbegavanje potpune depilacije intimne regije.

Ukoliko ste se odlučili za metod brijanja neophodno je da poslušate sledeće savete: koža intimnog dela mora biti mokra, obavezno koristiti preparate za brijanje, brijače koristiti jednokratno, pokreti brijanja su u smeru rasta dlake, pokreti se izvode polako bez žurbe, obavezno regiju negovati preparatima za hidrataciju poput specijalizovanih krema za negu intime ili prirodnih biljnih ulja, izbegavati usku odeću nekoliko dana.

Ukoliko osoba ima problem sa urastanjem dlaka dobar izbor je epilacija. Trajno uklanjanje dlaka može biti neprijatno ali sam postupak jako kratko traje a postignuti rezultati mogu biti veoma dobri, proređenje dlaka uočava se jako brzo jer su dlake na ovoj regiji deblje i tamne. Razmak između tretmana je u proseku 6 nedelja.

Kozmetički tretmani pre i posle botoksa, hijaluronskih filera, PRP terapije, mezoterapije i mezoniti
Menopauza i promene na koži koje je prate
Close Moja korpa
Close Lista želja
Close Pregledali ste
Close
Close
Kategorije