Zima i nega kože

 

Za sjajnu, lepu i negovanu kožu zimski period je pravi izazov. Kako bi se očuvao njen sjaj i lepota neophodno joj je posvetiti posebnu pažnju i obezbediti adekvatne tretmane koji će je zaštiti od hladnoće napolju, ali i od toplog i suvog vazduha u prostorijama.

Krajnji cilj nege kod kuće ali i uz profesionane trepame je lepa, negovana ali pre svega zdrava koža i tokom zimskog perioda. A to znači da moramo da promenimo našu rutinu u nezi kože. Trebali bi smo da je “Winterizujemo”;)). Nisam veliki ljubitelj stranih izraza, ali se poslednjih dana sve češće koriste i postaju deo jezika. Često se komentariše i koji bi to naš izraz bio pandam nekoj stranoj reči. U ovom slučaju možda bi adekvatna naša reč bila da “zazimimo” rutinu nege naše kože:)))

Zimski meseci su posebo zahtevni zbog učestale nagle promene izlaganja kože suvom, tplom vazduhu u zatvorenom prostoru a zatim oštoj hladnoći i vetru kada izađemo napolje. Stalni izlasci i neprirodna, nagla promena toplog – hladnog crpi količinu vode iz kože i koža postaje suva. Pod uticajem spoljašnjih faktora u zimskom periodu prvo dolazi do promena u pogledu površinsog sloja i barijerne funkcije kože dok unutrašnja oštećenja nastaju ukoliko ne preduzmemo odgovarajuće korake. U tom slučaju dolazi do sporih i progresivnih promena u koži koje rezultuju promenom fizičkog izgleda tj do takozvanog “spoljašnjeg starenja”.

Pregledom kliničkih studija koje su upoređivale izgled kože tokom zime i leta uočeno je da je sekrecija sebuma ista i da nema značajnih promena u pogledu sekrecije lojnih žlezda tj u pogledu količine izlučenog sebuma. Pad lučenja sebuma ide sa godinama i drastičnije se smanjuje nakon četrdesete godine. Međutim iako je lučenje sebuma isto hidratisanost kože daleko je bolja leti nego zimi. Loša hidratisanost je uočena kod svih starosnim grupa tokom zime naročito je ova promena izražena kod osoba nakon 58 godine.

Bolja hidratisanost kože leti nastaje zbog znojenja i prirodnog vlažećeg faktora. Tokom leta takođe je sebun tečnije konzistencije i neometano premašćuje kožu obezbeđujući povećan nivo glicerola u rožastom sloju ali i ostalim slojevima epiderma.

U skladu sa tim neophodno je u prelasku iz leta u zimu promeniti način na koji negujemo kožu.

Čišćenje kože tokom zime mora biti nežno bez preteranog odmašćivanja. Predlog su kozmetička mleka jer su ona emulzionog tipa, dobro čiste ali ne odmašćuju kožu preterano ili blagi gelovi.

Letnju laganu, hidratntnu kremu menjamo kremom koja u sebi ima malo prirodnih emolijenasa tj biljnih ulja. Prirodna ulja obezbediće zaštitu kože i smanjiće transepidermalni gubitak vode. Serum može ostati isti ili se za zrele kože može preći na uljane serume. Uljani serumi mogu ići direktno na kožu ili se mogu dodati u samu kremu.

Dobro je osloboditi se suve mrtve kože. Uključiti jednom nedeljno piling kod kuće ili uključiti profesionalne kozmetičke tretmane za piling kože.

Izbegavajte duge tople kupke jer to dodatno isušuje naročito tanke, suve kože.

Za pranje ruku koristite čvrste sapune, izbegavajte tečne sapune, i povećajte broj mazanja kreme.

Ruke koje su izrazito suve, grube i ispucale treba mazati do 5 puta tokom dana.

Tokom izrazito hladnih dana dobro je kožu i fizički zaštititi od ekstremne hladnoće šalom, kapom, maskama, rukavicama.

Profesionalna kozmetička nega

Zima je pravo vreme za profesionalne kozmetičke tretmane i hemijske pilinge. Izbor tretmana je neograničenjer je zima idealana i za one tretmane koje nije dobro raditi u sunčanaom periodu godine. Paleta heijskih pilinga je vrlo široka i omogućava individualan pristup svakom klijentu i njegovom tipu kože. Kod suvih koža pravi izbor za hemijski piling je mlečna kiselina, kod masnih koža sa zatvorenim i otvorenim komedonima salicilna kiselina, za masne kože dobri su još i pilinzi sa retinolom, azelaičnom kiselinom, mandeličnom kiselinom. Za zrele kože pored mlečne kiseline, preporučuju se još i Jessner piling za brzi sjaj i blistavos kože ili biorevitalizacija PRX- T33.

Hemijski piling će otkloniti mrtve, suve ćelije kože. Popraviće se sjaj i izgled kože. Ujednačiće se boja tena. Za intezivnije rezultate uraditi minimum 4 tretmana sa razmakom od dve nedelje.

Pored pilinga koži treba priuštiti i dobru hidrataciju pomoću tretmana poput mezoporacije, masaže, ultrazvuka, radiotalasa u kombinaciji sa serumima i kozmetičkim maskama. U hladnim danima idealno prijaju tretmani radiotalasima koji ugodno greju pa su prijatni tokom zimskih hladnih dana a pritom podmlađuju kožu.

Naša preporuka je i naš novi tretman Synergy lifting tretman. Ovaj tretman je specifičan po posebnoj fascijalonj lifting masaži lopticama. Tretman obuhvata period od 21 dana. Tretman pored masaže sdrži piling, serum za podmlađivanje, masku, lifting kremu.

Brinite o svojoj koži na vreme i prevenirajte oštećenja koja mogu nastati usled neadekvatne nege.

Tekst pripremila

Milica Ignjatović

Strukovni specijalista medicinske estetike

LED svetlosna terapija
Sheet maske
Close My Cart
Close Wishlist
Close Recently Viewed
Close
Close
Categories